Slovenska ekipa DORA osvojila drugo mesto na Imagine Cup 2013

Slovenska študentska ekipa DORA je v finalu največjega svetovnega študentskega računalniškega tekmovanja Imagine Cup v Sankt Peterburgu osvojila drugo mesto. S konkurenco z vsega sveta se je pomerila v kategoriji Inovacije, v najbolj prestižni tekmovalni kategoriji.

Ekipa DORA (Doctors Operational Research Assistant) je za omenjeno uvrstitev prejela denarno nagrado v višini 10.000 dolarjev, je razvidno iz objave na uradni strani tekmovanja in na spletnem družbenem omrežju Twitter.

zmagovalci Imagine cup 2013

Člani ekipe DORA – Kristjan Košič, Boštjan Arzenšek, Andraž Leitgeb, Zedin Salkanović – prihajajo z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, njihova rešitev DORA pa naj bi pomagala zdravstvenim ustanovam povečati učinkovitost in optimizirati operacijske posege.

Finale tekmovanja, ki poteka pod okriljem ameriškega tehnološkega velikana Microsoft, se je letos odvil v ruskem Sankt Peterburgu. Po maja objavljenih podatkih, naj bi se ga udeležilo 86 ekip iz 69 držav, a se je to število po končnih podatkih povzpelo na 87 študentskih ekip iz 71 držav.

Med najboljšimi sta prvič doslej sodelovali kar dve slovenski ekipi – Beezinga in DORA. Ekipa Beezinga je bila zmagovalka slovenskega izbora za sodelovanje na že 11. izvedbi tekmovanja Imagine Cup, ekipa DORA pa se je v svetovni finale uvrstila prek globalnega spletnega tekmovanja.

Ekipi Beezinga se sodeč po podatkih, dostopnih na spletni strani http://www.imaginecup.com, ni uspelo uvrstiti na stopničke. Po pojasnilih Microsofta Slovenija pa je ekipa Beezinga s svojim sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih zabeležila veliko zanimanje medijev in potencialnih investitorjev.

Zmagovalni projekti so bili razglašeni v treh kategorijah – Inovacije, Igre in Svetovno državljanstvo – ter tudi v treh tako imenovanih izzivih in osmih posebnih nagradnih kategorijah, ki so jih omogočili sponzorji tekmovanja. Skozi celoleten potek tekmovanja je Microsoft najboljšim študentkam in študentom podelil finančna sredstva in druge nagrade v skupni vrednosti več kot milijon dolarjev.

Tekmovanje Imagine Cup poteka pod okriljem vodilnega proizvajalca programske opreme na svetu, ameriške družbe Microsoft. Tekmovanje je del Microsoftove globalne pobude YouthSpark, s katero želi mladim prek krepitve priložnosti za izobraževanje, zaposlitev in podjetništvo pomagati uresničiti njihov potencial.

Slovenski izbor Imagine Cup 2013 organizirajo Tovarna podjemov, RC IKT iz Kranja, Tehnološki park Ljubljana in Microsoftov center za inovacije skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami in podjetji.

Svetovni finale naslednje izvedbe tekmovanja, Imagine Cup 2014, se bo odvijal v ameriškem mestu Redmond, kjer ima sedež podjetje Microsoft.