Dogodki RCIKT

Spodaj lahko vidite prihajajoče dogodke in se na njih tudi prijavite

Koledar dogodkov

<< Okt 2019 >>
ptsčpsn
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Dogodki

V partnerskem tehnološkem parku odprta sončna elektrarna

V partnerskem tehnološkem parku odprta sončna elektrarna

Vir: Tehnološki park Ljubljana

Na strehi stavbe C Tehnološkega parka Ljubljana so v partnerstvu s podjetjem Sol Navitas Investicije d.o.o. zagnali sončno elektrarno MFE Sol navitas Tehnološki park 1 z močjo 100 kW. Proizvedena energija bo zadostovala za letno porabo povprečno 30 slovenskih gospodinjstev, prispevek elektrarne k zmanjšanju izpustov CO2 pa bo znašal 100 ton letno.

Investitor nove sončne elektrarne MFE Sol navitas Tehnološki park 1 na strehi objekta Tehnološkega parka Ljubljana v višini 250.000 EUR je družba Sol navitas Investicije d.o.o., hčerinsko podjetje družbe Sol navitas d.o.o.. Na strehi Tehnološkega parka Ljubljana je tako nameščenih 425 polikristalnih modulov kitajskega proizvajalca Trina Solar.

»Ena izmed glavnih prednostnih nalog Tehnološkega parka Ljubljana v prihodnje bo usmeritev v okolje in alternativne vire energije« ter »kot vodilni tehnološki park v Sloveniji želimo postaviti smernice ostalim subjektom podjetniškega podpornega okolja v Sloveniji, da z okoljem ravnajo odgovorno in upoštevajo načela trajnostnega razvoja«, je uvodoma povedal mag. Iztok Lesjak, direktor Tehnološkega parka Ljubljana.

V nadaljevanju je  mag. Robert Otorepec, direktor podjetja Sol Navitas Investicije izpostavil, da »postavitev nove sončne elektrarne, ne bi bila mogoča, če Tehnološki park Ljubljana ne bi prepoznal potenciala, ki ga nudi neizmeren vir sončne energije. Če ne bi čutil odgovornost do prihodnjih rodov, do okolja, za kar gre vsa zahvala vodstvu Tehnološkega parka Ljubljana«.

Otvoritve sončne elektrarne se je udeležil tudi Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana in pozdravil umestitev tovrstne tehnologije v Tehnološki park Ljubljana. »V naslednjih 20 letih bomo uporabljali tri veliki vire energije; iz nuklearne elektrarne, ki je izvrstna, iz Termoelektrarne Šoštanj, ki je klasika, in iz obnovljivih virov energije: sonca, vode, vetra« je dejal župan Janković.

Polikristalne module so si Zoran Jankovič, mag. Robert Otorepec in mag. Iztok Lesjak na strehi tudi v živo ogledali.

»Trenutno imamo sončno elektrarno samo na objektu C, v prihodnje pa jih bomo namestili še na ostale objekte« je zaključil mag. Iztok Lesjak.

Oglejte si celoten posnetek dogodka. Zahvaljujemo se javnemu zavodu Arnes, pridruženemu članu Tehnološkega parka Ljubljana, ki je omogočil videokonferenco med dvorano in sistemskim prostorom na strehi.