Dogodki RCIKT

Spodaj lahko vidite prihajajoče dogodke in se na njih tudi prijavite

Koledar dogodkov

<< Okt 2019 >>
ptsčpsn
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Dogodki

Pogled na varnost in zasebnost v javnih oblakih je RC IKT predstavil na 27. Vitel konferenci

Pogled na varnost in zasebnost v javnih oblakih je RC IKT predstavil na 27. Vitel konferenci

Na Brdu pri Kranju je v sredini junija tekla beseda o varovanju zasebnosti v telekomunikacijskih omrežjih, ki je bila osrednja tema tokratne že 27. delavnice o telekomunikacijah. Svoj pogled na varnost in zasebnost v javnih oblakih je predstavil tudi Razvojni center za informacijske in komunikacijske tehnologije (RC IKT).

Slovensko društvo za elektronske komunikacije SIKOM je v sodelovanju z Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije Arnes organiziralo že 27. delavnico o telekomunikacijah.

Na delavnici so predavali strokovnjaki Arnesa, Informacijskega pooblaščenca, APEK-a, Sveta za elektronske komunikacije RS, Telekoma Slovenije, Si.mobila in podjetij, ki se ukvarjajo z vprašanji hrambe podatkov ter zagotavljanjem zasebnosti in tajnosti elektronskih komunikacij.

O varnosti in zasebnosti v javnih oblakih je predaval mag. Tone Kavčič, vodja IKC v RC IKT. Osredotočil se je predvsem k rešitvam na vprašanje, na kakšen način se lahko ob novem trendu poslovanja v javnem oblaku zagotavlja ustrezno varnost in zasebnost, saj je zagotavljanje ustrezne informacijske varnosti danes eden od pomembnejših izzivov in tudi zaviralnih dejavnikov pri prehodu podjetij v javni oblak.

V okviru delavnice je potekala tudi okrogla miza z naslovom Telekomunikacije in zasebnost, ki je sodeč po živahni razpravi požela veliko zanimanja med operaterji elektronskih komunikacijskih omrežij ter med organi nadzora omrežij in zasebnosti komunikacij. Razpravo so zaključili z ugotovitvijo, da se varovanju zasebnosti še vedno posveča premalo pozornosti in da se uporabniki še ne zavedajo vseh pasti za zasebnost, ki jih prinašajo sodobne komunikacije. Sodelujoči so izpostavili, da je zakon o elektronskih komunikacijah potreben prenove, saj je eden od temeljnih aktov, ki ureja vprašanje zasebnosti in varnosti v elektronskih komunikacijah.