Dogodki RCIKT

Spodaj lahko vidite prihajajoče dogodke in se na njih tudi prijavite

Koledar dogodkov

<< Mar 2023 >>
ptsčpsn
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Dogodki

Novi zakon o piškotkih začne veljati 15. junija 2013

Novi zakon o piškotkih začne veljati 15. junija 2013

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov shranjenih na računalniku. Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepovedujejo, vendar pa močno zaostruje pravila uporabe.

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki na strežniku prepoznajo vaš računalnik. Naloženi piškotki uporabniku omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani in voditi napredne oglaševalske kampanje. Piškotki tudi omogočajo, da se vam na spletno stran ni treba vedno znova prijaviti, hkrati pa skrbijo za nemotene bančne transakcije in spletne nakupe.

Kaj nova zakonodaja pomeni za lastnike spletnih strani?

Lastniki spletnih strani boste morali poskrbeti, da se bo po 15. juniju uporabniku, ki bo prišel na vašo stran najprej prikazalo besedilo v katerem mu boste natančno razložili, kakšne piškotke, na kakšen način in zakaj jih uporabljate, uporabnik pa se bo moral z uporabo piškotkov izrecno strinjati.

Kako rešitev implementirati v prakso?

Poskrbeti je treba za vsebinsko in za tehnično rešitev piškotkov. Tehnična rešitev se nanaša na način, na katerega se bo uporabniku prikazal tekst, v katerem ga vprašate za dovoljenje o piškotkih, odvisna pa je od vašega urejevalnika besedil. Vsebinska rešitev se nanaša na besedilo, ki bo zapisano v tem okencu. Odvisna je od vrste piškotkov, ki jih uporabljate.

Kazni za neupoštevanje zakona se gibljejo od 200 € do kar 20.000 €. Obstajata pa dve izjemi, kjer vam ni treba vprašati za dovoljenje o piškotkih, in sicer pri

  •  piškotkih, ki so nujni za tehnični prenos sporočila in pri
  •  piškotkih, ki omogočajo izvedbo storitve, ki jo uporabnik izrecno zahteva (npr. predvajanje multimedijskih vsebin, social media plug-in..)

Smernice informacijskega pooblaščenca

Kako prilagoditi uporabo piškotkov na spletnih straneh novim zahtevam zakonodaje?