Dogodki RCIKT

Spodaj lahko vidite prihajajoče dogodke in se na njih tudi prijavite

Koledar dogodkov

<< Mar 2023 >>
ptsčpsn
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Dogodki

Beezinga zmagovalka Imagine Cup

Beezinga zmagovalka Imagine Cup

S predstavitvijo finalistov in razglasitvijo zmagovalne ekipe zaključen letošnji slovenski izbor tekmovanja Microsoft Imagine Cup. Slovenijo bo na svetovnem finalu v Rusiji zastopala ekipa Beezinga s sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih. Imagine Cup je največje študentsko tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja.

Z razglasitvijo zmagovalne ekipe na prireditvi »Oskarji študentskih inovacij«, ki je potekala včeraj v Mariboru, se je zaključil slovenski izbor največjega študentskega tekmovanja na svetu Microsoft Imagine Cup. Slovenijo bo julija v ruskem St. Peterburgu, kjer bo letos potekalo svetovno finalno tekmovanje, zastopala ekipa Beezinga s sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih. Imagine Cup 2013 gradi na temeljih, kot sta prizadevanje za boljši svet in druženje s sovrstniki z vsega sveta, ob tem pa daje več pozornosti tudi inovacijam in podjetništvu. Že v preteklih letih so uspehi na Imagine Cupu tudi v Sloveniji spodbudili nastanek novih visokotehnoloških podjetij.

imaginecup_zmagovalec

Boštjan Stražar, vodja poslovanja za področje razvoja aplikativnih rešitev v Microsoftu Slovenija: »V zadnjem desetletju se je na lokalnih in regionalnih izborih ter na svetovnem finalu Imagine Cup pomerilo že več kot 1,65 milijona mladih iz 190 držav. Med najuspešnejšimi udeleženci pa so vselej tudi slovenske ekipe. Verjamemo, da bo temu tako tudi letos, saj so ekipe na slovenskem izboru ponovno prikazale veliko ustvarjalnosti in idej s potencialom, da s pomočjo najsodobnejših tehnologij spremenijo svet na bolje. V slovenskem Microsoftu čestitamo ekipi Beezinga za izvrsten projekt in ji želimo veliko uspeha v Rusiji. Sedaj imajo priložnost, da na najzahtevnejšem svetovnem odru pridobijo neponovljive in izredno dragocene izkušnje, ki jih bodo zagotovo spremljale tudi v nadaljevanju njihove osebne in poklicne poti.«

Slovenski izbor Imagine Cup 2013

V okviru letošnjega slovenskega izbora Imagine Cup so organizatorji prejeli 19 prijav študentskih ekip z vseh treh slovenskih univerz. Devet prijav je bilo v kategoriji »Družbena odgovornost«, po pet pa v kategorijah »Igre« in »Inovacije«. Opisi idej in fotografije finalistov so na voljo na spletni strani www.imaginecup.si.

»Trdo delo in inovacije so predpogoj, da si finalist na Imagine Cupu. Predstavljene rešitve izpolnjujejo oba pogoja in veseli me, da Slovenija še ima takšne mlade talente. Čestitke vsem finalistom, zmagovalni ekipi pa srečno na svetovnem finalu,« je povedal Miha Lesjak, član strokovne komisije in direktor podjetja Inove IT.

Zmagovalna ekipa Beezinga, ki jo sestavljajo Nenad ČikićJernej Škrabec in Jernej Gračner s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, je strokovno žirijo navdušila s sistemom za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih. Sistem temelji na samodejnem pridobivanju podatkov iz panjev, pri čemer lahko čebelarji stanje preprosto spremljajo čez mobilno in spletno aplikacijo. Študentje so se za razvoj te rešitve odločili, ker so čebele eden najpomembnejših in tudi najbolj ogroženih akterjev v ekosistemu.

Na svetovni finale v St. Peterburgu pa se lahko z nekaj sreče uvrstita še dva letošnja finalista slovenskega izbora. Ekipa Drone Attack, najboljša v kategoriji Igre, in ekipa Dora, najboljša v kategoriji Inovacije, sta se namreč uvrstili v najožji krog spletnega izbora globalnega tekmovanja, iz katerega bodo organizatorji svetovnega finala v St. Peterburgu izbrali najboljše ekipe in jih neposredno povabili k sodelovanju.

Slovenski izbor Imagine Cup 2013 organizirajo Tovarna podjemovRC IKT iz Kranja, Tehnološki park Ljubljana in Microsoftov center za inovacije skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami in podjetji. Globalni pobudnik in pokrovitelj tekmovanja je Microsoft.